← Tillbaka till kortjämförelser

Det finns en mängd olika sorters kontokort. Korten delas in i om det är ett bankkort eller betal- och kreditkort. Skillnaden är att med ett bankkort dras pengarna direkt från ett konto medan med betal- och kreditkort betalar du med faktura i efterskott. Kontokort kan även delas in beroende på användargrupp och ändamål, nedan följer ett antal olika.

Företagskort är ett kreditkort som underlättar för företag att få ett jämnare flöde av betalningar. Alla köp gjorda med ett företags kreditkort sammanställs och skickas med faktura 1-2 gånger i månaden. Dessa krediter har sedan en räntefri period på upp till 60 dagar vilket gör att företaget kan disponera sina utgifter något mer friare för att skapa ett jämnare betalningsflöde. Företagskort kan antingen innebära att företaget har betalningsansvar eller att varje anställd har personligt betalningsansvar. Har företaget betalningsansvar går fakturan direkt till företaget medan om varje anställd har betalningsansvar är det den anställda som kreditprövas samt tar emot fakturan.

Att vara student är inte det bästa för ekonomin. Därför finns det särskilda kreditkort som riktar sig mot just studenter. Dessa kreditkort brukar vanligtvis innebära förmånliga regler för avbetalning och räntefria perioder. Att ansöka om kreditkort som student brukar gå bra då studiestödet från CSN, även om det är ett bidrag, kan räknas som en inkomst. Att ha kreditkort som student kan underlätta att jämna ut ekonomin då vissa månader innebär större kostnader och vissa mindre kostnader. Exempelvis ICA erbjuder ett bankkort för dig som student som ger dig dubbel bonus på allt du handlar när du betalar med bankkortet.

Det finns fler företag än ICA som erbjuder sina kunder kreditkort med bonus. Bonusen för dessa bonuskort brukar vanligtvis anges i procent och samlas genom att du handlar med ditt bonuskort. Att ha ett kreditkort med bonus kan generera exempelvis en värdecheck hos det företag som är kreditkortsutgivare, ge dig rabatt eller så betalas bonusen ut i pengar.

← Tillbaka till kortjämförelser