← Tillbaka till kortjämförelser


Vem borde skaffa ett kreditkort?
Vad är effektiv ränta?
Vad betyder valutapåslag?
Vad är kreditgräns?
Gäller alltid reseförsäkringen jag har via mitt kreditkort?
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?
Vilket kreditkort är bäst?
Mitt kreditkort är stulet, vad gör jag?
Det har gjorts transaktioner med mitt stulna kreditkort, vad gör jag?


Vem borde skaffa ett kreditkort?

Som vi nämnde i delen om Fördelar med kreditkort så finns det många fördelar med kreditkort såsom bonus och reseförsäkring. De flesta fördelar med kreditkort innehas dock om du betalar tillbaka din kredit inom tiden för räntefri period. Skjuter du upp din betalning behöver du betala ränta och ju längre det går innan du betalar tillbaka desto mer ränta får du betala. Att skaffa kreditkort är därmed främst för de som inte utnyttjar delbetalning eller skjuter upp betalningar.

Vad är effektiv ränta?

När du lånar pengar tillkommer ränta vilket räknas som procent på din skuld. När man talar om effektiv ränta syftar man till den totala kreditkostnaden som anges som den årliga räntan på ett lån. I den effektiva räntan ingår alla avgifter och räntor som ett kreditkort har uttryckt i en procentsats. Vill du jämföra kreditkort är det bra att kolla på den effektiva räntan. Ett kreditkort kan ha låg kreditränta men höga avgifter vilket kan ge det kreditkortet en högre effektiv ränta i förhållande till ett kreditkort med högre kreditränta.

Vad betyder valutapåslag?

När du handlar med ditt kreditkort utomlands så lägger de flesta banker till en avgift på alla köp du gör med ditt kreditkort. Denna avgift är det som kallas valutapåslag. Vissa kreditkort är helt utan valutapåslag. Jämför kreditkort som vi skrivit om i vår kortguide för att hitta bäst kreditkort för dig.

Vad är kreditgräns?

Kreditgräns syftar till det högsta beloppet du har möjlighet att handla för sammanlagt med ditt kreditkort.

Gäller alltid reseförsäkringen jag har via mitt kreditkort?

Nej, din reseförsäkring du får genom ditt kreditkort gäller inte alltid. En förutsättning för att din reseförsäkring ska gälla är att du betalat din resa med ditt kreditkort. Vissa kreditkort kräver dock endast att du ska ha betalt halva din resa med kreditkortet. Även avbeställningsskydd kan ingå i ditt kreditkort när du bokar resa med ditt kort och möjliggör att du inte behöver betala hela din resa om du måste avboka den. Avbeställningsskydd brukar vanligtvis inte ingå i din hemförsäkring men är vanligare med kreditkort.

Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Med både betalkort och kreditkort kan du betala med faktura i efterhand. Alla köp du gjort under en månad med ditt betalkort eller kreditkort sammanställs och skickas på en räkning en gång i månaden. Det som skiljer betalkort och kreditkort åt är att du kan delbetala din faktura om du handlat med kreditkort. Med delbetalning tillkommer en ränta på mellan 5-25% beroende på kreditutgivare och bank.

Med betalkort har du ingen möjlighet att dela upp din betalning utan hela beloppet måste betalas på en gång. Betalkort har ingen kreditgräns utan istället används en personlig kreditgräns vilket är på det belopp man personligen klarar av att betala innan dessa att fakturan förfaller.

Vilket kreditkort är bäst?

Bäst kreditkort för dig beror på vad du vill använda kreditkortet till samt vad du har för förutsättningar för att handla på kredit. Jämför kreditkort i vår kortguide där vi sammanställt Swedbank kreditkort, Bank Norwegian kreditkort, SAS kreditkort och många fler och se efter vilka kreditkort som passar dina behov bäst.

Mitt kreditkort är stulet, vad gör jag?

Om ditt kreditkort blivit stulet bör du spärra kortet omedelbart. Var medveten om att kreditkort eller annat typ av kort ses som en värdehandling som utanför hemmet bör hållas under uppsikt och hanteras aktsamt. Innan dess att du spärrat ditt kort är du helt eller delvis ansvarig för uttag och köp gjorda med kortet om du inte skyddat din pinkod, inte spärrat kortet även om du vetat om att kortet var stulet eller inte följt de villkor som ingår i kortavtalet. Efter det att du spärrat kreditkortet är du inte ansvarig för eventuella uttag och köp med kortet.

Det har gjorts transaktioner med mitt stulna kreditkort, vad gör jag?

Har någon betalat med ditt stulna kreditkort kallas denna typ av transaktion för ett obehörigt uttag vilket innebär att någon annan än dig själv, utan din tillåtelse, använt ditt kreditkort. Först och främst bör du spärra ditt kreditkort för att undvika att fler köp går igenom. Efter det att du spärrat kreditkortet är du inte ansvarig för eventuella uttag och köp med kortet. Innan dess att du spärrat ditt kort är du helt eller delvis ansvarig för uttag och köp gjorda med kortet om du inte skyddat din pinkod, inte spärrat kortet även om du vetat om att kortet var stulet eller inte följt de villkor som står i kortavtalet.

← Tillbaka till kortjämförelser