← Tillbaka till konsumentkollen


Vad har jag för rättigheter gällande reklamation?

Konsumentköplagen (1990:932) ger dig rätten att reklamera en vara i tre år från det att du mottagit varan enligt 23 §. Om din reklamation gäller en tjänst kan reklamationsrätten uppgå till 10 år. Det är viktigt veta är att felet måste vara ursprungligt, och inte orsakat av dig, om du vill reklamera någonting.

Hur reklamerar jag en vara?

När du vill reklamera en vara eller tjänst börjar du med att kontakta säljaren och berätta att du inte är nöjd med ditt köp och anledningen till ditt missnöje. Om du upptäcker ett fel med din vara eller tjänst ska du reklamera så fort som möjligt. Inom två månader räknas det alltid som att felet har uppstått inom skälig tid.

Inom sex månader är det säljaren som ska bevisa att felet inte var där från början, annars räknas felet som ursprungligt. Om 6 månader har passerat är det du som konsument som måste bevisa att det är ett ursprungligt fel. Så reklamera i tid så att du inte missar dina rättigheter.

När du kontaktat säljaren kan du kräva att varan ska repareras eller bytas ut. Du kan även ha rätten att begära prisavdrag, få ersättning för produkten, få skadestånd eller häva ditt köp.

Vad händer om jag vill reklamera en vara och företaget går i konkurs?

Om butiken du handlat hos har gått i konkurs kan du kontakta konkursboet om du vill reklamera en vara. För att nå konkursboet måste du kontakta konkursförvaltaren, vars kontaktuppgifter nås via tingsrätten i staden där butiken funnits.

Det kan dock vara svårt att hävda din rätt mot ett konkursbo. Därför kan du även vända dig till potentiella tillverkare eller importörer som företaget använt sig av. Du ska ha samma rättigheter och skydd som vanligt, men att hävda din rätt kan bli svårare eftersom du måste kontakta utomstående parter.

Exempel på när du kan reklamera:

  • Din väska går sönder utan att du slitit ut den
  • Ditt plagg tappade färg när det tvättades
  • Ditt plagg krympte när du tvättade det fastän du följde tvättråden
  • Den ena knappen på din telefon slutar fungera
stairs-restaurant-people-women

← Tillbaka till konsumentkollen