← Tillbaka till konsumentkollen


Hur länge gäller mitt presentkort?

Presentkort regleras av preskriptionslagen (preskL) och är giltigt i 10 år, förutsatt att inget annat nämnts. Enligt 2 § preskL, infaller preskription efter 10 år från den dagen då presentkortet upprättades. Om det står en kortare giltighetstid är det detta som gäller.
Står det på ditt presentkort att det är giltigt i 2 år är det detta som gäller då företag har rätt att avtala en kortare giltighetstid på presentkort än 10 år enligt 1 § preskriptionslagen.

Företaget som jag köpt presentkort från har gått i konkurs, vad gör jag?

Gällande presentkort köpt hos ett företag som gått i konkurs kan det vara stor risk att förlora pengar, då presentkort anses som en oprioriterad fodran, alltså något som inte omfattas av någon säkerhetsrätt eller förmånsrätt. Du kan däremot vända dig till konkursförvaltaren med ditt anspråk som har hand om konkursboet. Dessa kontaktuppgifter nås via tingsrätten i staden där butiken funnits.

Har du däremot köpt ett presentkort på internet som inte levererats innan företagets konkurs och använt ditt kreditkort, kan du få pengarna tillbaka via kreditkortsföretaget istället för det konkursförklarade bolaget. Konsumentens intresse skyddas då av konsumentkreditlagen (2010:1846).

Kan jag få mellanskillnaden i kontanter eller insatta på mitt bankkort om jag handlar en vara med ett presentkort där varan kostar mindre än summan på presentkortet?

Nej, enligt konsumentverket kan man vanligtvis inte lösa in ett presentkort eller tillgodokvitto mot kontanter vilket gör att du varken kan få pengar insatta på ditt bankkort eller i kontanter. Detta gäller även mellanskillnaden på ditt presentkort och varan eller tjänstens pris.
Det är däremot upp till butiken du handlar i att bestämma vad som gäller för just deras presentkort och tillgodokvitto.

Vad är tillgodokvitto eller tillgodokort?

Om du köpt en vara i en butik som erbjuder bytesrätt och önskar byta varan men inte hittar något att byta till kan vissa butiker erbjuda ett tillgodokvitto eller tillgodokort. Ett tillgodokvitto gäller i 10 år om ingenting annat anges och ses som pengar endast giltiga i butiken.


← Tillbaka till konsumentkollen