← Tillbaka till konsumentkollen


Kostar det något att betala med faktura?

Lagen säger ingenting om att säljaren har rätt att ta betalt för att överlämna en faktura. Säljaren har rätt att ta en fakturaavgift först när båda parterna på ett eller annat sätt har träffat en överenskommelse om detta redan innan fakturan upprättades.

Varför har jag fått en faktura med en påminnelseavgift?

En påminnelseavgift kan tillkomma vid försenad inbetalning av en faktura. Det kan även bero på att du har glömt att skriva eller skrivit ett felaktigt OCR-nummer eller referens på din betalning. Det blir då omöjligt för företaget att veta vem som gjort betalningen. En påminnelse behövs enligt lag inte skickas innan ärendet förs vidare till inkasso, det är dock många företag som skickar ut påminnelser vid försenad inbetalning. För att företag ska ha rätt att ta ut en påminnelseavgift är detta något som måste framgå i avtalet. Det räcker alltså inte att endast skriva på fakturan att påminnelseavgiften ska tas.

Företaget fortsätter att skicka påminnelser trots att jag betalat. Vad gör jag?

Om du får en påminnelse skickad till dig även om du betalat kan det kan vara så att påminnelsen skickades ut innan det att inbetalningen kom in till företaget. Det kan även bero på att du har glömt att skriva eller skrivit ett felaktigt OCR-nummer eller referens på din betalning. Det blir då omöjligt för företaget att veta vem som gjort betalningen. Se över din betalning så att allt ser rätt ut. Fortsätter påminnelser att skickas, trots att du betalat, bör du kontakta företaget i fråga.

Vad är fördelarna med att betala med faktura?

Faktura kan ses som ett säkert betalningssätt då varken bankdosa eller kreditkort behöver användas. Faktura kräver inte förskottsbetalning vilket innebär att du betalar först när du mottagit din beställda produkt eller tjänst.


← Tillbaka till konsumentkollen