Så får du dina vita skor rena igen!

Tvätta vita skor

Det är inte mycket som slår känslan av att kliva utanför dörren i vårvärmen med ett par nya, fräscha och vita skor. Tyvärr är den känslan inte långvarig. Regn, lera, damm och avgaser får snabbt dina vita sneakers att inte vara speciellt vita längre. Vissa väljer att slänga dem i tvättmaskinen, andra kastar och köper nya. Att tvätta skor i tvättmaskin kan i vissa fall fungera, men det är alltid en risk att de förstörs, och att köpa nya så snart de blivit smutsiga är inte särskilt ekonomiskt. Så vad gör man då? Det har vi på Rabble tagit reda på genom att prova de tips som ges och kommit fram till följande:

Bakpulver, tvål eller tvättmedel

Börja med att rengöra skorna. Det gör du enkelt med vanlig tvål som du blandar med bakpulver och en tvättsvamp eller diskborste. Vill du vara extra noggrann och komma åt även i sprickor och veck är det smart att använda en tandborste. Det fungerar även bra att använda flytande tvättmedel för vit tvätt istället för bakpulver och tvål.

Om dina vita skor blivit gula

Ett gammalt husmorsknep som faktiskt fungerar – citron! Gör en 50/50 blandning av vatten och citron och spraya på skorna. Låt dem stå i solen under dagen och tvätta sedan av skorna med vatten.

Skosnören

En liten åtgärd som gör mycket för dina vita skor är fräscha skosnören. Prova att lägga dem i en tvättpåse och tvätta i maskinen. Är de riktigt smutsiga kan du använda klorin. Blir de inte helt rena är det en bra idé att köpa nya skosnören, det är betydligt billigare än att köpa ett par nya skor och ger dina skor ett riktigt lyft!

Illaluktande skor

Hör du till typen som har en tendens att snabbt få svettluktande skor är sneakerballs en bra investering. Det är små bollar som läggs i skorna när de inte används för att ta bort stanken och faktiskt bidra med en god doft!

Vit skokräm

Har det uppstått små sprickor i dina skor går det bra att använda en vit skokräm för att fylla i. Stryk på över hela skon och de kommer skina som nya! Dessa krämer är dessutom återfuktande och vårdande så de gör gott för skorna samtidigt som de blir snyggare.

Förebyggande

Vad många inte tänker på när det gäller tygskor och sneakers är att de är lika viktiga att impregnera som andra läder- eller mockaskor. Det skyddar mot smuts, fläckar, vatten och andra otrevligheter. Preparera skorna med en impregneringsspray innan du använder dem för första gången och gör det sedan med jämna mellanrum för att förlänga livslängden och motverka sprickor i skinnet.

Följer du dessa tips kommer du få ett par skinande, rena och vita skor utan att behöva köpa nya. Men kom ihåg att ta hand om skorna regelbundet för att hålla efter dem och därmed få ett par skor med längre livslängd!

Läs också: Vita sneakers – vårens topp 10!
Läs också: Handla billiga skor med en rabattkod från Spartoo! Vi har bland annat 10% rabatt på hela köpet!

 

Köpa vita sneakers

Nike Air Force 1 / Adidas Originals Superstar / Nike Roshe One