Rabble hjälper till i flyktingkatastrofen

Rabble ger 200 000 fria sms och 20 000 fria samtal till människor på flykt

När det för några veckor sedan började rapporteras från den pågående flyktingskatastrofen ställde vi oss frågan: ”Hur kan vi på Rabble hjälpa till på bästa sätt?”. Ekonomiska bistånd var ett självklart val men utöver det vill vi göra något mer. Vi upplevde att vi skulle kunna använda vår expertis inom den mobila världen till något bättre och större.

Efter ett kort möte där vi samlade olika förslag valde vi på Rabble att fixa fram 200 stycken telefonkort från Halebop. Telefonkort laddade med totalt 200 000 sms, 20 000 samtal och surf för att de vi hjälper ska kunna hålla kontakten med familj, vänner och viktiga myndigheter. Hjälpmedel för kommunikation som vi visste var viktigt för människor som tvingats börja om från början i ett nytt land.

Eftersom vi arbetar med mobil kommunikation tycker vi att det är självklart att bidra till att underlätta flyktingarnas mobila kommunikationsmöjligheter. Genom att skänka telefonkort, som öppnar möjligheter för kommunikation, hoppas vi att de nyanlända ska uppleva ett varmt välkomnande.

rabble-flykting

Åsa Dufbäck, platschef på Bergby gård och Viktor Nilsson, marknad på Rabble.

För att få ut telefonkorten fort till rätt personer som behöver dem tog vi kontakt med Åsa Dufbäck på Bergby gård som ligger strax utanför Norrtälje och är första stopp för många flyktingar som kommer till Sverige. Hon berättade att telefonkort skulle vara mycket uppskattat eftersom flera av dem som kommer dit har behov av att ta kontakt med myndigheter och hitta familjemedlemmar som försvunnit under flykten. Vi kände att det var helt rätt att ge bort samtliga 200 telefonkort till Bergby gård.

Vi bjöd in Åsa till Rabble HQ på Holländargatan i Stockholm för att berätta mer om vilka utmaningar hon dagligen ställs inför på asylboendet. Hon berättade att de nyanlända är otroligt intresserade av att lära sig svenska och längtar efter att få komma igång med sitt nya liv, men att många kommer iklädda endast flip-flops och shorts. Av myndigheter får flyktingarna 24 kronor om dagen och den summan sparar många just till att kunna ringa sina anhöriga. Samtalet med Dufbäck berörde oss djupt och vi förstod att vi som mobilapp och kommunikationsbyrå kan bidra med mer än vi från början kunna fantisera om.

Att ge ut sammanlagt 200 000 fria SMS och 20 000 röstsamtal var det minsta vi kunde göra för Bergby gård. Vi uppmanar nu andra företag att ställa sig frågan: ”Hur kan vi hjälpa på bästa sätt?”

Ladda ner till iPhone Ladda ner till Android Ladda ner till Windows Phone