Dags att köpa grill? Rabble vet vilken du ska välja!

Våren och sommaren närmar sig och så även grillsäsongen! Doften av grillat kött sprider sig runt om på stadens gator och suget efter att dra på sig förklädet och ställa sig framför grillen ökar. Men vilken grill ska du egentligen välja? Vi på Rabble guidar dig genom djungeln av grillar för att reda ut hur du ska tänka när du ska köpa grill!

Det finns en mängd olika grillar i olika modeller och prisklasser. De vanligaste är gasolgrill, kolgrill och elgrill. De finns alla i sin tur i varierande utformning från flertalet leverantörer. De har olika grillegenskaper vilket gör att du kan välja sort utifrån vilket resultat du vill åt. När det blivit dags att köpa grill rekommenderar vi att du kollar in om vi har någon aktuell rabattkod från Tretti som kan ge dig billigare grillar.

Köpa grill

Doften av grillat är starkt förknippat med sommaren. Men vilken grill bör du egentligen välja?

Gasolgrill

En gasolgrill går snabbt att värma upp till rätt temperatur och det är lätt att reglera värmen. Du behöver inte grillkol eller tändvätska vilket gör att aska och onödigt os undgås. Du går dock miste om den karakteristiska grilldoften som en kolgrill kan ge och som är så starkt förknippad med hela grillupplevelsen. Trots att maten inte grillas över grillkol eller briketter går det ändå att få till en rökig smak som liknar mat grillad på kolgrill. En gasolgrill är vanligtvis dyrare än både kolgrillar och elgrillar, men det har du igen senare. Att slippa köpa kol och tändvätska kommer bespara dig flera turer till affären och pengar som du kan lägga på annat. Gasol går ofta att hitta relativt billigt och det räcker länge.

Kolgrill

Många förknippar ofta denna typ av grill med den där riktiga känslan och doften som för många spelar en lika viktig roll som grillresultatet. Mat som grillas på en kolgrill får den där typiska grillsmaken som så gärna vill uppnås. En kolgrill tar dock längre tid att få varm än en gasolgrill och det är en större utmaning.

Det finns flera varianter av kolgrillar, både med och utan lock. För grillar utan lock passar kol bäst medan du med fördel kan använda bricketter när du grillar med lock. En grill med lock, en klotgrill, fungerar på liknande sätt som en ugn. När locket är på fördelas värmen jämnt inne i grillen vilket gör att större köttbitar går snabbare att grilla och får ett jämnt resultat.

Vill du göra gott för miljön när du grillar på en kolgrill rekommenderar vi att du använder en miljömärkt eltändare, tändpapper gjorda av stearin istället för paraffin alternativt en braständare av trä. För dig som ändå vill använda tändvätska finns det sorter med etanol som har mindre klimatpåverkan än vanlig tändvätska.

Elgrill

Bor du i en lägenhet med balkong där varken gasol- eller kolgrillar är tillåtna är elgrillen räddningen! Den går precis som gasolgrillen snabbt att få varm och är enkel att använda. Den går dessutom att använda inomhus när vädret inte tillåter grillning utomhus då den inte osar speciellt. Det du däremot inte får med en elgrill är den där riktiga grillsmaken. Men för dig som värdesätter känslan och friheten av att kunna grilla, men inte tillåts ha en gasol- eller kolgrill, är den ändå ett utmärkt alternativ.

Vilken sort ska du då välja när du ska köpa grill?

Vilken grill du slutligen ska välja är beroende av din boendesituation, hur lång tid du vill lägga på grillningen och vilket resultat du vill uppnå. För dig som har gott om tid och gärna vill åt doften och den karakteristiska grillsmaken rekommenderar vi en kolgrill, men du som värdesätter snabbhet och smidighet med ett gott grillresultat bör välja en gasolgrill. Elgrillen rekommenderar vi främst till dig som inte har möjlighet att använda en kol- eller gasolgrill.

Nu hoppas vi att du vet vilken sort du ska välja nästa gång det är dags att köpa grill och att du kommer bli nöjd med ditt nya inköp. Sätt igång grillen, duka bordet och bjud in vänner och familj! Vill du ha tips inför sommarens grillfester kan du spana in vårt inlägg Tips inför sommarens grillfest.

Köpa grill

Bluegaz Gasolgrill Z-1 / Landmann Grill Chef 57cm / Severin elgrill på benstativ