Tid att inreda balkongen – här är våra bästa tips!

Att ha en balkong är härligt och ger de som bor i lägenhet en frihetskänsla. Att inreda balkongen praktiskt och snyggt gör det hela ännu härligare och bjuder in till många timmar i gassande sol och till sena kvällar. Så fort våren börjar knacka på dörren vill vi ge oss ut i den friska luften och vad passar då bättre än en mysig oas utanför dörren? En plats där du kan ta morgonkaffet, ett glas vin i kvällssolen eller där du kan ha en egen odling av ätbara växter som kryddor, bär och grönsaker.

Alla balkonger har olika förutsättningar, men det är möjligt att förvandla allt från franska balkonger till större varianter till riktigt trevliga platser. Vi ger dig våra bästa tips för att inreda balkongen och få till den där trivsamma miljön som syns i alla inredningsmagasin! Hos Royal Design kan du hitta allt du behöver inom balkonginredning, så spana in där när det är dags att sätta igång!

Inreda balkongen

Bild från IKEA. Vad ska man tänka på när det är dags att inreda balkongen?

Balkongmöbler

Hur stor yta du har att tillgå får vara avgörande för vilka möbler du väljer. För den lilla balkongen är den absolut smartaste uppfinningen ett hängande balkongbord! Du slipper ett bord med ben vilket sparar väldigt mycket plats, samtidigt som du får plats med tre stolar runt det. Andra alternativ är klaffmöbler som går att fälla ihop när de inte används. Kom dock ihåg att allt inte måste få plats på balkongen hela tiden. Det går lika bra att lyfta ut köksstolarna om ni är ett större sällskap ibland och det gör att balkongen inte känns fullpackad av möbler.

Växter, växter, växter

Blommor och andra grönväxter är ett måste när du ska inreda balkongen för att få den livfull. Ha gärna några större växter som små träd eller buskar som kommer upp i ögonhöjd. Du kan även använda piedestaler eller krukställ för att få upp blommorna. Det finns många smarta lösningar för blommor och växter även till mindre balkonger. Är golvytan upptagen kan du använda amplar, vägghyllor och spaljeer för att få plats med mer.

Att odla ätbara kryddor, örter och grönsaker ger en väldigt mysig känsla. Tänk att gå ut och plocka det du behöver till dagens middag – trots att du kanske bor mitt i stan! Är du riktigt sugen på odling finns det små miniväxthus att inreda balkongen med som gör att du kan komma igång med planteringen tidigt på året.

Inreda balkongen med växter

Bild från IKEA. Blommor, kryddor och andra växter höjer mysfaktorn på balkongen.

Insynsskydda balkongen

Har du grannar nära inpå eller bara vill vara lite mer privat finns det många sätt att insynsskydda balkongen på. Du kan skärma av den med en spalje eller vindskydd av exempelvis tyg, trä eller bambu. Förutom insynsskydd får du dessutom ett vindskydd som gör att du kan njuta i lä!

Balkongbelysning

Under dagtid är behovet av ljus inte särskilt stort, men vill du sitta ute under kvällarna bör du tänka över belysningen. Har du ett balkongräcke kan du använda det för att hänga upp dekorativ belysning som ljusslingor. Det finns smarta spotlights till krukor inte kräver massa montering som kan vara ett bra alternativ att lysa upp balkongen med. Även ljuslyktor och värmeljus höjer mysfaktorn rejält under kvällarna.

För er som har möjlighet att ha en grill på balkongen – var glada! Att kunna stå i kvällssolen och grilla på din nyinredda balkong är en känsla svår att slå. För grillinspiration, läs gärna våra inlägg om vad du ska tänka på när du ska köpa grill och våra tips inför sommarens grillfest.