Varför är det viktigt att synas på bloggar digitalt och mobilt?

Käthe Nilsson är grundare av Mediaklar AB och Bloggagenturen.se som hjälper e-handlare att synas i rätt bloggar och sociala medier samt erbjuder konsultation och workshops inom dessa områden. Käthe har drivit olika webbshoppar och bloggat professionellt i nio år, varav tre år hos tidningen Amelia. Hon medverkar i höst i boken Boosta din Business. Nu frågar vi Käthe mer om den digitala närvaron och bloggar!


Varför är det viktigt att synas mobilt och digitalt idag på bloggar?

IIS har gjort ett försläpp av rapporten ”Svenskarna och internet 2015” som visar att 40% av alla läser bloggar. Läsarna har ofta ett väldigt stort förtroende för bloggaren och det bloggaren skriver är mycket mer värdefullt än en annons. Bloggare är s.k. influencers som påverkar sina följare på olika sätt, t. ex. att köpa en viss produkt eller från ett visst företag.

En annan rapport från E-barometern visar att 20% av försäljningen går via mobilen. Allt fler surfar via mobilen och det är lätt att misstänka att försäljningen via mobilen också kommer att öka framöver. Det är därför viktigt att synas i rätt bloggar för att också öka försäljningen via mobilen, säger Käthe.

Vad tror du om mobil marknadsföring – vilket håll går utvecklingen åt?

Jag tror att mobil marknadsföring kommer att bli den primära. Du har en mobil enhet med dig och lever med den nästan överallt, så det känns lite gammaldags att tro att vanlig, traditionell marknadsföring skulle räcka. Inom marknadsföring gäller det att ha koll på konsumenternas beteende och synas där de finns. Det går inte att stagnera, menar Käthe.

PROFILBILD

Käthe Nilsson, grundare av Mediaklar och Bloggagenturen.se

Hur bör man synas på bloggar? 

 1. Hitta rätt bloggare
  Sök upp bloggare som matchar ditt företag. Stirra dig inte blind på antalet läsare, utan se hellre till att bloggaren har rätt läsare för ditt företag.
 2. Kontakta bloggare på rätt sätt
  Skicka personliga mail och väck ett intresse snabbt, t. ex. genom att erbjuda en bra rabattkod till bloggaren och/eller läsarna. En tävling eller designsamarbete kan också vara aktuellt.
 3. Långt samarbete
  Bäst effekt får du om du vårdar relationen med bloggaren och tänker mer långsiktigt än bara ett inlägg. Att bara köpa ett sponsrat inlägg känns 2014, jag tror det kommer att bli vanligare med längre ambassadörskap och samarbeten mellan bloggare och företag.
 4. Följ lagar & regler
  Läs på om marknadsföringslagen och vad som gäller vid tävlingar så att du följer regler vid PR, reklam och tävlingar.

sociala medier mobilt

Hur gör ditt företag framgångsrik bloggmarknadsföring?

Genom att vi har en relation med anslutna bloggare har vi också redan ett förtroende som gör att vi lättare når ut till dem med våra kunder. De vet också att vi ser till att alla gällande regler och lagar efterföljs. De litar helt enkelt på oss.

Nästa anledning är att vi vet hur kampanjerna bör utformas för att få så stor effekt som möjligt. Huvudmålet är ökad försäljning och ett lyft för varumärket, men även positiva bieffekter som t. ex. SEO off-page. Vi har helhetstänket och erfarenhet av båda sidor – blogg och e-handel, menar Käthe.
Vi tackar Käthe för intervjun och önskar henne all lycka med Mediaklar och Bloggagenturen.se!